Drone termograferer fjernvarmenettet fra luften

Dronerne hjælper Energi Ikast til at mindske vandspildet og dermed opnå en mere miljøvenlig drift – Foto Drone Systems


Energi Ikast vil i løbet af de kommende uger termografere fjernvarmerør med en drone.

- Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist. Vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, fortæller Jakob Stenholt, distributionsleder i Energi Ikast.

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af fjernvarmenettet. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

- Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det, uddyber Jakob Stenholt. Et reduceret varmetab er til gavn for både CO2-regnskabet og forbrugernes varmeregninger, så der er både resurser og penge at spare.

Energi Ikast registrerer utætte rør med infrarøde termografiske billeder fra en drone - Foto af Drone Systems
Energi Ikast registrerer utætte rør med infrarøde termografiske billeder fra en drone - Foto af Drone Systems

Vi flyver om natten – og kun i det rette vejr
Der er en række forhold der skal være i orden for, at det er muligt at termografere med droner.

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sendes dronerne i luften, mens det er koldt og mørkt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt.

Det kan derfor være svært at fortælle hvornår dronen flyver. Men Energi Ikast forventer, at termograferingerne kan klares i løbet af januar måned.

Fakta om dronen
Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.

Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne
7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.

Dronen styres af Drone Systems for Energi Ikasts fjernvarmeafdeling. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Læs mere om Drone Systems her: dronesystems.dk