Drone termograferer fjernvarmenettet fra luften

Billede af medarbejder, der klargører en drone - Energi Ikast registrerer utætte rør med infrarøde termografiske billeder fra en drone - Foto af Drone Systems


Energi Ikast vil i løbet af februar og marts termografere fjernvarmerør i hele byen med en drone. Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og man risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved at termografere fra en drone er det vores erfaring, at vi hurtigere får et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kan gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

Termografisk kort - Dronerne registrerer varmeudstråling fra jorden med infrarøde termografiske kameraer - Foto af Drone Systems

Varmerørene i Ikast overflyves kun, når forholdene tillader det
Der er en række forhold der skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med droner.

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer skal dronerne sendes i luften når det er koldt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt.

Det kan derfor være svært at fortælle hvornår vi flyver. Men i perioden fra 1. februar til den 11. marts vil vi, i samarbejde med Drone Systems, foretage termograferingen af ledningsnettet i Ikast-området med flyvninger de dage, hvor vejret tillader det.

Fakta om dronen

  • Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.
  • Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.
  • Termograferingen udføres af Drone Systems for Energi Ikast. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Yderligere info:

Læs mere om Drone Systems her: dronesystems.dk