Energi Ikast har ikke planer om ekstra varmeregninger

Stemningsbillede

De seneste uger har der været talt og skrevet meget om ekstra regninger til fjernvarmekunderne i Herning og de seneste dage ligeledes om, at mange andre fjernvarmevarmeforsyninger har søgt om at udnytte den samme mulighed.

Hos Energi Ikast Varme fortæller formand Bjarne Andersen, at man i bestyrelsen har forholdt sig til denne mulighed og besluttet sig for ikke at søge om godkendelse af forrentning af indskudskapital.

”Vi er et forbrugerejet AmbA selskab, der ser det som vores fornemmeste opgave at servicere vore kunder, - som samtidig er vore ejere, bedst muligt. Det gør vi ikke ved at opkræve et ekstra beløb fra kunderne, for evt. senere at tilbagebetale det samme beløb til ejerne, eller bruge beløbet til andre formål. Vort formål i Energi Ikast Varme er at levere billigst mulig miljørigtig varme, med en høj forsyningssikkerhed og et accepteret serviceniveau”, forklarer Bjarne Andersen.


Hvile i sig selv princippet

Energi Ikast Varme er som alle landets øvrige fjernvarmeforsyninger reguleret af hvile i sig selv princippet, altså må man ikke optjene overskud eller lave underskud. Et års over- eller underskud reguleres i det kommende års tariffer.

Dette gælder dog ikke forrentning af indskudskapital. Her kan man søge Energitilsynet om tilladelse til forrentning af denne, og det er det, man har gjort omkring fjernvarmen i Herning. Man har tidligere fået godkendt en ekstraopkrævning på 280 mio. kr., og man har nu senest fået godkendt en yderligere opkrævning på 172 mio. kr. Pengene fra denne opkrævning fordeles imellem ejerne af fjernvarmen i Herning, hvor Eniig ejer 2/3 og Herning Kommune 1/3, som kan anvende dette beløb efter eget ønske.

”Denne ejerform, hvor kunder og ejere ikke har fælles interesse, er til kraftig debat i den fremtidige udformning af regeringens forsyningsstrategi, som afventes spændt i hele energisektoren”, forklarer direktør Kaj Hansen fra Energi Ikast.

”I et lokalt energiselskab som Energi Ikast er det bestyrelsens holdning, at fordelen ved AmbA ejerstrukturen er åbenlys. Vi skal naturligvis være opmærksomme på at drive en effektiv virksomhed, vi skal kunne indfri de krav myndighederne stiller til os, og vi skal levere en økonomisk attraktiv vare til vore kunder og ejere. Og det mener jeg bestemt også, vi gør”, slutter Bjarne Andersen.

 

Faktaboks:

2017 priser:

Opvarmning af standardhus på 130 m2 med et årligt varmeforbrug på 18.100 kWh:

Pris Herning: 14.155 kr./år
Pris Ikast: 10.880 kr./år

Merpris: 3.275 kr./år eller 30 % i merpris