Variable elpriser og gode råd

Vores medarbejdere tager i mod henvendelser i receptionen på Europavej i åbningstiden

Priserne på energi ændrer sig hele tiden og markedet har rykket sig markant de seneste år. El er blevet dyrere og det kommer vi i endnu højere grad til at mærke hen over vinteren, når vores energiforbrug stiger. Men når du bliver elkunde igennem Energi Ikast, har du mulighed for at påvirke din elregning, da vores produkter er med variabel pris.

Alle vores kunder har variabel elpris
Vi får mange henvendelser fra kunder, der gerne vil vide mere om deres elforbrug og deres elaftale hos os. ”Kunderne spørger rigtigt meget til el for tiden. Mange vil gerne vide om de har en variabel pris og høre lidt om, hvad de kan gøre for at påvirke elregningen,” fortæller Nanna, der til daglig arbejder med kundeservice i Energi Ikast. Det første spørgsmål er nemt afklaret, da alle kunder, der opretter en elaftale igennem os, har en variabel pris. Det betyder, at prisen afhænger af, hvornår på døgnet man bruger strømmen. Og netop derfor kan man gøre noget for at bruge strømmen, når den er billigst.

Spar på strømmen
Det indlysende råd er at bruge mindre el derhjemme. Der er selvfølgelig en række ting du kan gøre for at spare på strømmen.

  • Du kan slukke for strømmen på apparater, der står stand by. F.eks. fjernsyn, computer osv.
  • Udelade tørretumbleren så ofte som muligt. Du sparer 2-3 kWh hver gang du bruger tørresnoren i stedet for tørretumbleren. Og de gange det er nødvendigt med tørretumbleren, så sæt den til at køre, når strømmen er billigst.
  • Skift til LED-pærer. Lyset er også et godt sted at sætte ind, hvis du ikke allerede har gjort det. En LED-pære bruger 4-5 gange mindre strøm end halogen og holder cirka 10 gange længere.

Du kan finde endnu flere tips til at spare på strømmen på www.sparenergi.dk og du kan følge med i dit eget forbrug på vores kundeportal.

Hænder skifter en elpære
Foto: Du kan spare på strømmen ved at skifte dine pærer ude med LED-pærer. 

Følg med i priserne
På kundeportalen kan du se dit forbrug ned på timebasis, men hvis du også gerne vil vide, hvad prisen for el er på et bestemt tidspunkt, så anbefaler vi et par steder, hvor du kan følge med. På Nordpools hjemmeside kan du finde alle detaljer om priser. Hvis du skal have et helt simpelt overblik over priser, så kan det findes under Elhandel her på siden. En anden mulighed er at downloade Nordpools app eller app’en Min Strøm til IPhone. Til android findes der også en række apps, hvis du søger på ”elpriser” i Google Play. Det handler altså om at finde din foretrukne måde at følge priserne på og sørge for at flytte så meget af dit elforbrug som muligt til tidspunkter, hvor strømmen er billigst.

Hvordan kan det være, at strømmen er blevet så dyr?
Europas energiforsyning er afhængig af gas og udbuddet af gas er i øjeblikket meget lavt. Blandt andet på grund af krigen i Ukraine er prisen på gas steget kraftigt i løbet af det seneste år, men stigningen i elpriserne startede allerede tilbage i 2021. Dengang skyldtes det en kombination af større efterspørgsel efter corona-krisen, mindre blæsevejr betød et fald i produktion fra vindmøller og mindre nedbør betød lavere produktion fra vandkræftværker i Norge. Det er altså en lang række faktorer, der påvirker elpriserne. Det er ikke fordi Energi Ikast eller vores elselskab Samstrøm tjener mere på grund af de høje priser. Vi bliver nødt til at følge markedet, men vi arbejder altid for at tilbyde vores andelsejere, så billigt et produkt som muligt.

Skriv til os
Har du spørgsmål er du altid velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi har mange henvendelser for tiden, så jo flere der skriver, jo nemmere er det for os at håndtere de mange opkald. Men uanset om du skriver eller ringer, så vil vi altid gerne svare på spørgsmål.

Følg elpriser time for time det kommende døgn
I nedenstående graf kan du følge de estimerede elpriser time for time fra Nordpool. Du kan både tilgå elpriserne i går, de aktuelle elpriser nu og elpriserne for det kommende døgn. De estimerede timepriser for i morgen, vil være tilgængelig kl. 13 hver dag. 


Priser vises i kr./kWh og er ekskl. transport, afgifter og moms
Kilde: data er fra Nordpool og visualiseringen er lavet af elberegner.dk 

Et par links til mere viden

Link: ”Hvorfor stiger energipriserne?” artikel om energipriserne hos Green Power Denmark

Link: ”Prisen på el” side med information om prisen på el hos Energinet